Nepečený kokosovo-datlový koláč

16.04.2018

Jednoduchý nepečený kokosovo-datlový koláč, který zvládne úplně každý. Bez mouky, přidaného cukru, bez vajec a smetany.

Počet porcí: 8
Velikost korpusu: klasická dortová forma (Ø 28 cm)

Korpus

1 větší hrnek sušených datlí (seženete v každém obchodě)
½ hrnku loupaných mandlí
½ hrnku vlašských ořechů
2 lžíce tmavého karobového prášku (podobný kakaovému prášku, který seženete ve Zdravé výživě)

Krém

1 hrnek loupaných mandlí
2 plechovky kokosového mléka (použijeme pouze tuhou část)
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový lusk)

Postup

  • Vlašské ořechy, mandle i datle namočte alespoň na půl hodiny do vody.
  • Připravte si dortovou formu, jejíž dno vyložte pečícím papírem.
  • Vodu z datlí, mandlí (pouze ½ hrnku mandlí) a vlašských ořechů slijte a vše spolu s karobem důkladně rozmixujte v kuchyňském robotu.
  • Rozmixovanou hmotu namačkejte na dno formy, takto hotový korpus vložte na pár hodin do lednice.
  • Zbytek mandlí zbavený vody (1 hrnek) rozmixujte spolu s tužším vrškem kokosového mléka a se zbylými ingrediencemi (vyjma čokolády) do hladkého krému.
  • Krém vylijte na korpus, uhlaďte jej do rovna a koláč dejte opět vychladit.

Na závěr ho můžete posypat nastrouhanou hořkou čokoládou či ovocem.