Není cukr jako cukr
Sacharidy rozdělujeme do více kategorií, z hlediska zdravé výživy potřebujeme znát primárně rozdíl mezi složenými sacharidy a jednoduchými cukry.
V první řadě bychom měli umět rozlišovat cukr od složených sacharidů. Odborně cukry nazýváme sacharidy, které se obecně dělí do 2 kategorií – složené (neboli komplexní) a jednoduché sacharidy. Mezi složené sacharidy patří brambory, celozrnné těstoviny, rýže či celozrnné výrobky včetně celozrnného pečiva. Právě tyto sacharidy by měly vystrnadit ty jednoduché a měly by tvořit většinu našeho zdravého jídelníčku. Pod pojmem jednoduché sacharidy (cukry) si představte např. klasický bílý cukr, kterým sladíte kávu či čaj, mají sladkou chuť. Mezi jednoduché sacharidy můžeme zařadit ovoce, hroznový cukr, med a všechny sladké potraviny či potraviny z bílé mouky. Tyto jednoduché cukry se ale nachází v mnoha potravinách a mnohdy o tom ani nevíme, neboť bychom jejich přítomnost v dané potravině vůbec nečekali. Říká se jim také rychlé cukry, a to proto, že nám rychle dodají energii. Ale za jakou cenu? Tyto jednoduché cukry se velmi jednoduše přeměňují na tuk, také dochází k rychlejšímu vyplavení hormonu inzulinu, který vede k ukládání živin do zásob. Rychlé cukry mají vysoký glykemický index, což znamená, že se cukr rychleji vstřebává do těla a zatěžuje organismus výkyvy hladiny cukru v krvi. Takovéto časté výkyvy mohou vést k cukrovce druhého typu či k jiným civilizačním onemocněním.
Velmi rychle si na sladkou chuť zvykneme a stáváme se na ni "závislí", chceme víc a víc. Tuto touhu po sladkém ještě více umocňuje kombinace tuků a cukrů, na které spoléhá celý cukrářský průmysl.
Neznamená to, že byste měli striktně vyřadit z jídelníčku jednoduché cukry, např. ovoce má přidanou hodnotu, ale stačí jeden kus ovoce za den. Důležité je, aby náš jídelníček byl vyvážený, obsahoval složené sacharidy, bílkoviny a tuky. Poslední výživové studie ukazují, že ve zdravém stravování není problémem tuk, ale právě cukr, proto se již opouští od nízkotučných výrobků, ba naopak se doporučují základní tučné potraviny a klade se důraz na potraviny bez přidaného cukru.
Chcete vědět, jaké potraviny jsou z hlediska zdravé výživy vhodné,
které úplně vynechat a čím je případně nahradit? Můžete si nechat vytvořit svůj jídelníček na míru, jehož součástí je i "Průvodce zdravou výživou", ve kterém získáte všechny potřebné informace. Spolu to zvládneme.