Mrkvový dort

06.11.2018

Zdravá verze mrkvového dortu, která si podmaní každého. Je vláčný, krémový a lahodný. Na celý dort je potřeba pouze 100 g celozrnné mouky a 4 lžíce medu. 

Počet porcí: 8 porcí

Korpus

5 mrkví
1 jablko
100 g celozrnné špaldové mouky
25 g kokosu
25 g kokosové mouky (rozemletý kokos)
100 g vlašských ořechů
½ sáčku prášku do pečiva
1 lžíce perníkového koření
4 vejce
2 lžíce medu
100 g kokosového oleje, může být i rostlinný olej
1 lžíce citrónové kůry

Krém

650 g tučného tvarohu
1 balení smetany ke šlehání
2 lžíce medu
1 lžíce citrónové kůry
1 lžička vanilkového aroma
150 g mandlí na zdobení

Postup

  • Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  • Mrkev a jablko oloupeme a nastrouháme najemno, přebytečnou šťávu slijeme.
  • V míse vyšleháme vejce s medem a kokosovým olejem.
  • V další míse smícháme mouky, kokos, prášek do pečiva, perníkové koření a vlašské ořechy.
  • Poté všechny tři hmoty (mrkev, vejce a mouky) smícháme a důkladně promícháme. Tím máme těsto na korpus hotové.
  • Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a smíchanou hmotu (korpusové těsto) do ní nalijeme. Pečeme na 170 stupňů cca 50–60 minut, dle zkušeností s vaší troubou.
  • Hotový korpus necháme vychladnout.
  • Krém: smetanu vyšleháme do tuha. Tvaroh vyšleháme s medem, vanilkovým aroma a citrónovou kůrou, poté spojíme s vyšlehanou smetanou.
  • Vychladlý korpus přeřízneme na půl, na spodní vrstvu namažeme silnou vrstvu krému, poté přiklopíme korpusem a znovu namažeme krémem vč. stran. Nakonec posypeme mandlemi, které jsme před tím opražili na sucho v pánvi.
  • Dáme chladit do lednice na 2–3 hodiny.