Dokonalý koláč

06.09.2018

Přemýšlela jsem, jak nazvat toto skvostné dílo, aby název dostál svým kvalitám, proto Dokonalý koláč. Neobsahuje mouku ani cukr, tudíž je vhodnou volbou nejen pro narozeninová setkání, ale i třeba k snídani. 

Počet porcí: 8 ks

Korpus

1 hrnek mletých mandlí (namele si sami)
1 hrnek strouhaného kokosu
1 vejce
1 lžíce vanilkové esence

Náplň

1 kelímek mascarpone
1 kelímek smetany ke šlehání
1 lžíce vanilkové esence (+ já přidala i trochu rumu)
Borůvky a maliny na ozdobu
Drcené ořechy na ozdobu

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  • Mandle a kokos rozmixujeme na hrubší mouku, poté přidáme vejce a vanilkovou esenci a důkladně spolu promixujeme či promícháme.
  • Připravíme si dortovou formu, do které připravené těsto (korpus) pomocí prstů napěchujeme ke dnu i ke stranám formy.
  • Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut. Hotový korpus vyndáme a necháme vychladnout.
  • Než korpus vychladne, připravíme si náplň. V misce promícháme mascarpone s vanilkou a rumem. V druhé nádobě vyšleháme smetanu do tuhé konzistence a opatrně ji spojíme s mascarpone. Můžete případně dosladit medem, pokud sladkou chuť vyžadujete, ale opravdu není třeba, ovoce koláč krásně osladí.
  • Na vychladlý korpus nalijeme náplň. Ozdobíme ovocem a drcenými ořechy.
  • Necháme ztuhnout v lednici a podáváme nejlépe až druhý den, kdy je koláč pěkně uleželý.

Recept jsem převzala a jen lehce upravila od www.cukrfree.cz, kde naleznete i další inspirace na zdravé vaření či pečení.