Celozrnný jablečný štrúdl bez přidaného cukru
02.07.2018
Celozrnný jablečný štrúdl bez přidaného cukru. Jednoduchá příprava a rychlé pečení, které zvládne i začátečník.
Počet porcí: 2 menší šišky
Těsto
150 g celozrnné jemné mouky (já použila špaldovou)
75 g bílého jogurtu
1 menší celé vejce
1 lžička vanilkového aroma
35 g změklého másla
Špetka soli
Náplň
2 velká šťavnatá jablka
1 lžíce skořice
1 lžička perníkového koření (nemusí být)
1 menší hrst rozinek
2 lžíce strouhaného kokosu
2 lžíce drcených vlašských ořechů
Postup
- Celozrnnou mouku smícháme se všemi ingrediencemi, které jsou popsány v těstu. Ručně z hmoty vytvoříme pevné těsto a necháme v lednici 30 minut odpočinout.
- Než si těsto odpočine, připravíme si jablečnou náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Smícháme je se skořicí a perníkovým kořením. Přisypeme rozinky a opět promícháme.
- Po 30 minutách vyndáme těsto, které důkladně válečkem rozválíme na dva tenké pláty (do tvaru větší šišky). Každý plát uprostřed posypeme kokosem a vlašskými ořechy. Na takto udělané těsto dáme předem připravenou jablečnou směs, kterou rozmístíme rovnoměrně na kokos a ořechy. Poté opatrně zabalíme, vytvarujeme dvě šišky a přendáme na pečicí papír. Vidličkou těsto lehce se shora propícháme, aby bylo křupavé. Pečeme v předehřáté troubě (cca 200 °C) po dobu 10 minut, poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě dalších 10 minut.